onsdag 20 februari 2013

Släktforskning - saker man kan ägna sig åt i stället för att skriva

Häromdagen ringde det på dörren. Det är ju tur att man är en sådan som är hemma hela dagarna, för det här var ett besök jag inte hade velat missa. Utanför stod en främmande man som presenterade sig och berättade att han hittat mig på Anbytarforum och att vi antagligen var släkt. Vi utbytte lite information och kom fram till att vi är fyrmänningar (detta kallas väl för brylling ute i den vida världen utanför Dalarna ;) ). Min farmors far var bror till hans farfars far.

Släktforskning tar tid. Rättare sagt: den slukar tid. Man "ska bara" kolla upp en sak och vips har man varit försvunnen i 1800-talet i flera timmar. Jag har ett abonnemang på Arkiv Digital och det är så lätt att sitta hemma och bara hoppa mellan kyrkböckerna. Visst försvinner det skrivtid, men samtidigt: vilka livsöden man snubblar över.

Ta min farfars morföräldrar till exempel. Vilket liv de levde! Jag har många luckor i deras liv för de flyttade runt en hel del och inte alla steg har jag lyckats hitta. Men med lite fantasi kan man få ihop en fantastisk historia om ett liv i en svunnen tid. Farfars morfar hette Ole och föddes i Singsås i Norge. När han kom till Sverige vet jag inte och jag kan ju inte säga säkert varför heller, men antagligen så handlade det om att få ett jobb. Klart är i alla fall att han 1873 gifter sig med Lisa Larsdotter i Linsell i Härjedalen. Lisa har alldeles innan detta kommit flyttande till Linsell från Dalby i norra Värmland där hon är bördig. Med sig har Lisa parets gemensamma barn, Per. Sonen hade fötts i Linsell drygt två år tidigare, så Lisa har alltså bott där tidigare. Varför vigseln dröjt två år och varför Lisa vandrat hem till Dalby och vänt kan man ju inte veta.

Efter vigseln har jag dålig koll på var familjen tar vägen innan de 1876 flyttar in på Lisas brors gård i Dalby. När det gör det står det att de är inflyttade från "1872 års Lösdriflängd Jemtlands län Linsells förs." På lösdrivarlistorna hamnade de människor som inte hade fast tjänst utan tog jobb här och där. Det verkar som om Ole och Lisa vandrade runt lite här och där för bara några månader efter vigseln föder Lisa tvillingar (Carl och Ole) i Transtrand, Dalarna. Var de befunnit sig under de år som går mellan sönernas födelse och när de flyttar in i Dalby vet jag dock inte. Ett kringflackande liv med tre små pojkar kan inte ha varit lätt.

Tillbaka till 1876. De har flyttat in i Dalby och de bor nu kvar där i flera år och får fler barn. 1876 föds Maria, 1878 Agust, 1880 Johan och till slut 1884 min farfars mor Emma. Den 26 juni 1889 händer det otäcka. Det är i midsommartider och man kan tänka sig att det är varmt och barnen vill bada. Kanske är vattnet fortfarande kallt? Kanske kan han inte simma ordentligt? Endast 10 år gammal drunknar Agust i Klarälven. Hur familjen klarade sorgen kan man inte veta utifrån kyrkböckerna.

1894 flyttar äldste sonen Per till Orsa, antagligen för att han träffat Anna. De har precis fått en dotter och gifter sig strax efter. Prästen har antecknat i kyrkboken att de gifter sig borgerligt. Gården är Annas fädernesgård och när hennes far dör, har prästen skrivit till "Husb." framför Pers namn. I samband med flytten till Orsa ändrar Per sitt norskklingande efternamn till Holmberg, antagligen efter Holmberga som är den plats Lisa härstammar från i Dalby.

Bara några månader efter att Per flyttat till Orsa följer Ole och Lisa med alla barnen efter. De byter även de efternamn till Holmberg. Tvillingarna emigrerar så småningom till Amerika, men resten av familjen blir kvar i Orsatrakten. I alla fall så långt jag forskat.

Avslutningsvis en liten skröna som min far berättat. Hur mycket som är sant i detta vet jag inte, men det är i alla fall en rolig liten historia som visar att vi är en släkt med rebellgener. Både Olle och Carl kallades till mönstring i januari 1984, men i husförhörslängden står det om Olle att han är "frånvarande vid inskrifning 1894!" Carl får frisedel. Olle mönstrar senare och får även han frisedel. Det min pappa hört är att en av bröderna skulle ha saknat ett finger på ena handen efter en olycka och därför fått frisedel. Samma broder skulle senare ha åkt in och mönstrat även för sin tvillingbror så också han fick frisedel. Att det börjas göra efterforskningar från myndigheterna kring detta skulle vara en av orsakerna till att bröderna senare emigrerar till USA.

Med lite research och en stor dos fantasi så skulle detta kunna bli en fantastisk roman.

2 kommentarer:

  1. Vad spännande! :) Jag älskar att göra research och basera på verkligen händelser. Läste mycket in mig på Norrtälje när jag fick för mig att en av mina framtida (ja jag tänker positivt) romaner ska utspela sig där under den sk Badepoken på slutet av 1800-talet. Då visade det sig att min pappa börjat släktforska, hans släkt kommer ju från Norrtälje men det var dessvärre mest statare och bönder i hans släkt. ;) Så kan det vara.

    SvaraRadera
  2. verkliga, ska det naturligtvis stå där uppe... ;)

    SvaraRadera